Close
Lampje – Annet Schaap Recensie

Lampje – Annet Schaap Recensie

Lampje zorgt ervoor dat iedere avond het licht in de vuurtoren aan is. Op een dag gaat dit gruwelijk mis en is de lamp niet op tijd aan waardoor een schip strandt op de klippen. Lampje wordt weggehaald bij haar vader en ondergebracht in het Zwarte Huis, het huis van de Admiraal, het huis waar een monster zou wonen…

“Het gaat vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.”

Kaft van LampjeTitel: Lampje
Auteur: Annet Schaap
Illustrator: Annet Schaap
Genre: Kinderboek, voorleesboek
Uitgeverij: Querido

Ik heb dit boek gekocht in een boekhandel tijdens de Kinderboekenweek in 2018

Kinderboekenweek 2018, mijn interesse in jeugdliteratuur is in de twee voorgaande jaren ontzettend gegroeid. Van mijzelf ben ik al een leesmonster, laat staan dat ik dat wil stimuleren bij mijn leerlingen. Tijdens de kinderboekenweek probeer ik altijd een leuk boek uit te kiezen dat ik kan voorlezen in mijn klas. Tijdens de Kinderboekenweek in 2018 is dat Lampje geworden. Dit boek is een van mijn favoriete verhalen en hier lees je waarom. 

Ik had niet verwacht dat het verhaal zo sprookjesachtig zou worden neergezet, en ik werd positief verrast. Ik vond het fantastisch en magisch. Ik vind sprookjes, de meeste dan, heerlijk om te lezen en vooral ook om voor te lezen. Over dit boek heb ik dan ook maar een paar dagen gedaan. Als ik alle vrije uurtjes die ik aan dit boek heb kunnen besteden bij elkaar optelt, dan zou ik het misschien binnen een dag hebben uitgelezen. Dit boek zou ik aanraden aan leerkrachten om het voor te lezen in de klas en er gesprekken mee te voeren. Ik zou me namelijk kunnen voorstellen dat leerlingen niet altijd begrijpen wat er vertelt wordt in dit boek, terwijl dat juist het belangrijkste is. 

Personages

Op dit vlak echt mijn complimenten voor Annet Schaap. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat je van ‘bijna’ ieder personage gaat houden. Lampje, of Emilia, is een dapper, maar breekbaar meisje maar ze weet je te raken. Maar mijn meest favoriete personage is het monster van het Zwarte Huis, maar daar ga ik niet zoveel over verklappen…

Tijd & Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een onbekend land, maar de tijd waarin het zich afspeelt voelt wat ouder aan. Dat is niet erg, want het is een magisch sprookje waarin piraten, het circus en een vuurtoren die nog moet worden aangestoken met de hand voorkomen. 

Het verhaal en perspectief

Dit is een prachtig sprookje waarin langzaam mysteries worden ontrafeld en daar houdt het niet op. Het blijft tot op het laatste moment spannend. Het verhaal wordt prachtig zangerig beschreven en dat is best bijzonder, zeker als je het verhaal voorleest…

“Onthouden is moeilijk, vindt het meisje. Er zit altijd zoveel in haar hoofd: liedjes, verhalen, dingen die ze moet leren, dingen die ze wil vergeten maar die toch steeds terugkomen.”

Het verhaal wordt geschreven vanuit de alwetende verteller. Maar toch heb je ook het gevoel dat je in het hoofd van Lampje zit en dat jij haar bent. Annet Schaap speelt hierbij zo mooi met de woorden. Annet Schaap heeft overigens ook prachtige tekeningen gemaakt bij het boek. Steeds als er een nieuw deel begint, vind je een prachtige tekening die twee pagina’s beslaat. Je kijkt je ogen uit!

Thema’s

Thema’s als vriendschap, hoop, teleurstellingen, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen zijn belangrijk in dit boek. Het is soms ook lastig dat wanneer je altijd maar “tegen de wereld moet duwen” om dan optimistisch te blijven en toch krijgt Lampje dat voor elkaar. Lampje heeft in het verhaal vele gesprekken met haar overleden moeder. Ze heeft het nodig, maar op een gegeven moment wordt de stem van haar moeder stiller en Lampje krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Ze heeft haar moeder niet meer zo nodig als vroeger.

Conclusie

Lampje is een boek dat je je nog lang blijft herinneren. In de meest positieve zin. Annet kennen we natuurlijk van haar tekeningen en illustraties, maar nu blijkt ze ook nog eens een fantastische schrijfster! Dit boek heeft miet voor niets de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen in 2018 en de Gouden Griffel in 2018. Op mij heeft het een onuitwisbare indruk gemaakt en dit boek staat dan ook tussen mijn favorieten. Hij krijgt 5 sterren van mij.

Wat vond jij van het boek? Laat het me weten in een reactie op dit artikel. Heb je een andere vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via de contact pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.